Kerstvieringen op de zorghoeve

We hebben net als vorig jaar de kerstvieringen in kleine groepen gevierd. Het kon helaas niet anders dan zo door het coronavirus maar we hebben fijne mooie dagen met elkaar gehad!

Dinsdag 22 december:

Deze dag was de eerste van de drie dagen kerstvieringen. Natuurlijk werd de dag begonnen met koffie met iets lekkers erbij. Er werd ook een gedicht voorgedragen over het missen van een dierbare. Dit gaf gelijk stof tot nadenken en hier werd op de Steenuil nog even wat langer bij stil gestaan. Omdat we deze dag een soort kerst ”High-lunch/diner” aten begonnen we al op tijd met de soep met daarbij een stuk van een kerstboom van bladerdeeg.  Hierna werd er een grote kruiswoordpuzzel tevoorschijn gehaald. Deze werd gezamenlijk opgelost. Daarna kwamen de volgende hapjes in de vorm van een bolletje huzarensalade, een gehaktballetje en asperges in ham gerold. Er werd een jaaroverzicht voorgelezen. De volgende gang kwam er iets warms op tafel in de vorm van een worstenboordje, saucijzenbroodje en een bakje ragout.

Nu hadden de gasten even rust en konden ze zelf een woordzoeker over kerst oplossen. Toen het eten weer een beetje gezakt was, kregen ze de keuze voor een toetje of nog een koud hartig tussendoortje. Iedereen koos voor het toetje en dit bestond uit een slagroomsoesje, een stukje bavarois, slagroom en een kerstchocolaatje. Hierna was iedereen verzadigd en kregen de gasten een kerstattentie en gingen ze weer naar huis.

Woensdag 23 december:

Na de koffie met kerstkrans kwam er een “kerst sjoelbak” op tafel. De stenen moesten onder een kerstboom door en zelfs de sjoelstenen waren versierd met kerstplaatjes. Alle gasten hebben mee gedaan en soms ging het er fanatiek aan toe. Al gauw was het tijd voor het diner. Eerst een terugblik op het afgelopen jaar, toch een jaar waar we veel feestjes hebben gevierd maar ook afscheid hebben genomen van gasten. Daar hebben we even bij stilgestaan en onze gedenk kaarsen aangestoken. We begonnen met een tomatensoep en daarna volgde varkenshaas in champignonsaus met haricots verts en aardappeltoefjes en ook de stoofperen ontbraken niet. Er is ook een kerstverhaal verteld met als boodschap dat als je iets met liefde en heel je hart doet het niet mooi hoeft te klinken en zuiver maar doe het met toewijding en het brengt blijdschap. We hebben gesmuld van de aardbeien bavarois met vruchten en slagroom. We sloten het diner af met een gedicht en alle gasten kregen een kerstgroet mee.

Donderdag 23 december:

Na de koffie met wat lekkers hebben we kerstbingo gespeeld maar niet op de gewone manier maar met een verhaal over kerst waar alle cijfers in voorkwamen. We hadden mooie kerstprijzen voor degenen die bingo hadden. Het diner bestond vandaag uit kippensoep, beenham, bloemkool en broccoli, aardappelgratin en ook hier ontbraken de stoofperen niet. Het toetje was ijs en een restje van de vorige dag. Tussen de gangen door werd de tijd opgevuld met een terugblik, gedicht en verhaal.

Een goede kerstgedachte was:

een wens voor iedereen,
lieve mensen om je heen.
Mensen die van je houden om wie je bent,

in wie je misschien een stukje van jezelf herkent.
Laat merken dat je om die mensen geeft,
dat je samen met hen iets moois beleeft.
Voel de warmte die dat alles brengen kan, 
geniet van de liefde tussen ouders, kinderen, vrouw en man.
En vergeet niet om al de liefde die je hebt gekregen, 
aan iedereen die het nodig heeft door te geven.
Copyright 2013-2021 Ora et Labora | Website door Logo4Life