Een dag met de trein door het Brabantse land.

Op een schitterende zonnige dag in augustus is door Hennie Meijer een mooie natuurtocht door het Brabantse Landschap geregeld. Daarvoor heeft Hennie de gasten van de zorgboerderij Ora et Labora gestimuleerd voor een financiële bijdrage, zodat de vrijwilligers vrijgehouden konden worden.
De gasten werden allemaal op 11 augustus op de gebruikelijke tijd opgehaald en om 10 uur stond de koffie en thee klaar bij de zorgboerderij. Helaas voor de meesten was er maar 1 kopje koffie of thee, want we moesten al snel  vertrekken. Om 11 uur werden we verwacht bij de groepsaccommodatie “Arbeid – Adelt”. Vandaaruit zouden we met de “Duinexpres” een tocht door een mooi deel van het Brabantse Landschap maken. De expres werd bestuurd door Henk Brouwers, die graag aangesproken werd met gewoon “Henk”. Vanaf het begin tot het einde bleef Henk praten. Nee niet zo maar een verhaal, maar een geweldig uitgebreid verslag van alles wat we onderweg te zien kregen en wat de oorsprong van het één en ander was. Het begon al in De Moer, waar maar ruim 400 mensen wonen en de lagere school nog maar zo’n 40 kinderen telt over de groepen 1 t/m 8. Via Loon op Zand en omzwervingen langs en door de Loonse en Drunense Duinen komen we bij de Brasserie Duinhoeve. Hierbij werden we ook geholpen door de 7-mijls laarzen van de Efteling. Alleen stonden die telkens naar de verkeerde richting. Zij wezen naar de ingang van de Efteling en daar moesten we vandaag nou net niet zijn. Bij de Duinhoeve is voor een lekkere lunch gezorgd bestaande uit een puntzakje friet met een kroket, frikandel of kipnuggets. Natuurlijk was er ook een drankje bij. Nadat iedereen weer voorzien was kon de tocht vervolgen.
Henk bleef ook in dit 2e gedeelte van de tocht weer vertellen over de geschiedenis en de natuur van de streek waar we doorheen reden. Wat hij allemaal vertelde  is te veel om te herhalen, maar het was wel bijzonder interessant en de 41 gasten, vrijwilligers en team bleven over het algemeen sprakeloos en geboeid luisteren naar de smeuïge verhalen van Henk.
Tegen 3 uur kwamen we weer bij de groepsaccommodatie aan en tot ieders verrassing had de vrouw van Henk daar alles klaar gezet en was er een ijscowagen, van het Droomijsje. Iedereen kreeg nog een ijsje van 2 bolletjes of 1 bolletje met slagroom.
Vanwege het mooie weer moest iedereen wel snel  het ijsje opeten, anders moest er nog veel van de grond gelikt worden. De ijsjes smolten in de hand of onder en op de neus.
Al met al was het een bijzonder mooie dag, waarbij ook de zon meegeholpen heeft. Dit is zeker voor  herhaling vatbaar. Mijn dank – en natuurlijk ook de dank van iedereen – gaat uit naar: Hennie, Henk en zijn vrouw en het team van Ora et Labora.
Mijn excuus als ik iemand vergeten ben, maar ik weet zeker dat iedereen volop genoten heeft.

Een verwende vrijwillige chauffeur
Copyright 2013-2021 Ora et Labora | Website door Logo4Life