Activiteiten 2015

Sinterklaas 4 december 

Het was spannend of sinterklaas en piet de gasten van Ora konden vinden.  Zij waren niet op de zorghoeve maar een paar deuren verder bij “het Trefpunt”.  De gasten zaten al aan de koffie of thee en boterletter toen de Sint toch arriveerde. Hij was een beetje verlaat want hij had een erg verwaaid kapsel en baard en dat moest toch wel even gefatsoeneerd worden. Er werd uit volle borst gezongen voor de Sint en zijn Piet. Sint legde uit dat hij eerst bij Ora was en zijn staf nergens te vinden was maar hij had een toepasselijke oplossing. Hij heeft de staf verwisseld voor een hark wat toch echt wel bij de zorghoeve paste. Sint heeft alle gasten bij hem geroepen en wist over iedereen wel wat te zeggen. Hij versprak zich bij mevr. Houtenpen die noemde hij mevr. Rummycub hoe zou dat komen! Sint heeft een “jeugdtrauma” van dhr. de Jongh opgelost, hij wilde als kind altijd al een keer op schoot bij de Sint en dat was nog nooit gebeurd. Maar nu wel! Wendy had een vraag ,hoe oud Sint nu was maar helaas de Sint was de tel kwijt geraakt. We weten in ieder geval dat hij heel oud is. Nadat iedereen bij de Sint was geweest vertelde hij dat er voor iedereen een cadeautje was . Hij nam afscheid want er stond nog meer op zijn agenda. Piet mocht nog blijven om mee verder te feesten. Rond 12 uur kregen wij een heerlijk bord friet met een snack erbij, dat was smullen. Ook het toetje zag er feestelijk uit en ging erin als “koek”. Piet had nog een groot cadeautje bij voor het team en vrijwilligers het zat vol met lekkernijen om te snoepen als dank voor al het werk en gezelligheid namens de gasten van Ora. De gasten kregen ook een cadeautje en met zijn allen tegelijk hebben zij het uitgepakt, iedereen was dik tevreden met het presentje. Helaas kwam er ook een eind aan dit sinterklaasfeest, we kunnen terug kijken op een geslaagde gezellige dag!


 

Uitje dierenshow Kleindiervereniging  ”Nooit te goed”       

Op vrijdagmiddag 11 december zijn we met de vrijdaggroep naar de Geubel geweest, want hier vond de jaarlijkse pluimvee tentoonstelling plaats van de kleindiervereniging ”Nooit te goed”. Deze dag hebben we speciaal iets eerder onze warme maaltijd op, zodat de gasten nog tijd hadden om te rusten. Tegen 14.00uur was het zover, jas aan en gaan. We hadden veel gasten, dus fijn dat onze chauffeur Jan v.d. Pluijm zin en tijd had om eerder mee te gaan. Met zijn allen aangekomen bij de Geubel was er een warme ontvangst. De koffie en thee  stond al klaar met iets lekkers erbij.  Toen kwam er een gastspreker aan uit het buitenland. Het was een keurmeester. Deze man vertelde leuke anekdotes  over het keuren van de dieren en het Nederlandse taalgebruik. Hij vertelde vooral veel over het konijn en liet er ook al een zien  Wij mochten van alles vragen. Na zijn verhaal was het tijd om ook een kijkje te gaan nemen bij alle dieren.          Hiervoor moesten we in de grote zaal achter zijn.  In kleine groepjes (die de koffie op hadden) liepen we die kant op.  We kregen meteen een warm welkom in de zaal, want de kippen, hanen, ganzen, duiven,  eenden zaten achter de deur en die waren niet stil. Leuk om te horen. Daar zagen we allerlei soorten en maten kleine dieren. Het was waren er veel. Hier zijn we op ons eigen tempo tussendoor gelopen. Soms mochten we  dieren aaien of vasthouden. Peter wilde graag op de foto met een mooie grote haan, maar de haan had daar echt geen zin in en gooide heel zijn kooi met zaagsel in de lucht zodat peter helemaal onder zat. Zachtjes aan ging iedereen weer terug naar de koffieruimte, daar hebben we met zijn allen nog een glaasje fris op. Algauw was het weer tijd om naar huis te gaan. Jammer! Alle gasten hebben genoten!

Kleindiervereniging ”Nooit te goed”  heel erg bedankt voor de gezellige middag en het warme ontvangst.


 

Sfeervol kerstfeest bij de buren: 

Op dinsdag 22 december 2015 was het jaarlijkse kerstfeest van Ora et Labora. Omdat  we (gelukkig) weer veel gasten hebben, moesten we uitwijken naar een andere locatie. Dat werd deze keer het restaurant SED, de buren dus. Hier werden we ontvangen met koffie/thee met een koffiebroodje.  Ook was er een koor uitgenodigd om kerstliedjes te zingen. Het was het koor Ortus uit Oosterhout. Dhr. d Jongh mocht ook nog meezingen met stille nacht. De andere gasten konden natuurlijk ook meezingen, maar die bleven gezellig aan tafel zitten.  Rond 12.00 u. gingen we aan tafel. Dit was in een andere ruimte. De tafels waren netjes gedekt. Er was een tafelindeling gemaakt, dus voor de gasten een raadsel bij wie ze aan tafel kwamen zitten. Hierdoor was er een beetje spanning, maar dit was ook wel weer leuk. Toen kwam het kerstdiner. Hier kregen we een heerlijke maaltijd bestaande uit groene aspergesoep, zeewolf of kalfsucade, stamppotje met krulandijvie en als toetje appelkruimeltaart. Hierna nog een kopje koffie/thee ter afsluiting. Er waren allemaal ronde tafels wat wel gezellig aandeed. Natuurlijk werd er ook teruggeblikt op het afgelopen jaar door Conny. Kortom we kunnen terugkijken op een sfeervol kerstdiner en we hopen dat de gasten dit ook zo hebben ervaren.


 

Nieuwe activiteit voor de mannen!

We hebben houtbranders in bruikleen gehad om eens uit te proberen of het iets is om te doen voor onze mannen.  De mannen zijn hier ijverig mee aan de slag gegaan en maken leuke bordjes met welkom of tekeningen er op.
We zijn reuze trots op wat ze maken! Het is ook mooi, zie maar op de foto’s.
Wie weet gaan de dames er ook nog mee aan de slag!


 

Herfst workshop

Woensdag 21 september werd er weer gefröbeld op de zorghoeve. Enkele vrijwilligers met vriendinnen zijn een avond bezig geweest met pompoenen en bloemen. De pompoenen kwamen uit eigen tuin of uit de tuin van Jan van der Pluim. Iedereen ging na een gezellig avondje met een mooi herfststuk naar huis!
Het bracht weer een mooi bedrag op waar we weer iets mee kunnen doen op de zorghoeve!


 

Inspraakvergadering gasten dinsdag 20 oktober

Het was vandaag weer zover, tijd voor de inspraakvergadering. Zoals gewoonlijk hebben we eerst weer uitgelegd waar de vergadering voor dient. We zijn er voor de gasten en willen regelmatig een vergadering met ze houden, zodat ze hun woordje kunnen doen. Wij vinden het fijn om de gasten op de hoogte te houden van veranderingen. De gasten hebben het nog steeds prima naar hun zin op de Zorghoeve. Dat is voor ons fijn om te horen. Alles verloopt goed, aldus de gasten. We bieden leuke activiteiten en proberen goed te variëren. Rummikub is een spel dat regelmatig wordt gespeeld en voor sommige gasten zelfs tot vervelens toe. Maar gelukkig zijn ze eigen baas en hoeven ze niet altijd mee te doen als de buurvrouw dat vraagt.  Het is soms lastig om ”nee” te zeggen, maar de mening van iedere gast mag gerespecteerd worden.
We hadden nog een nieuw punt ingebracht, omdat we voortaan een bordje op het toilet hebben hangen. Op dit bordje is de ene kant groen met ‘vrij’ erop en de andere kant rood met ‘bezet’ erop. Sommige gasten vinden het niet fijn om de toiletdeur op slot te doen, daarom zijn we met dit bordje begonnen. Als het bordje op de toiletdeur op bezet staat, dan eerst op de deur kloppen om te kijken of deze echt bezet is. Krijg je geen reactie, dan mag je aan de klink zitten om te kijken of de deur echt op slot is of omdat het toilet bezet is. Het kan gebeuren dat het bordje nog op bezet staat, terwijl het toilet vrij is. Dan zijn we vergeten het bordje om te draaien. Dat kan altijd gebeuren. We hebben ook een bordje op de slaapkamerdeur hangen. Als dit bordje met de afbeelding naar voren hangt, dan ligt er echt iemand op bed. Graag dan de slaapkamer niet betreden.  Bij de rondvraag zijn nog een paar kleine punten naar voren gekomen. De gasten vinden het fijn als je elkaar met respect behandelt; vraag vriendelijk aan elkaar wat je wilt. Bijvoorbeeld of iemand a.u.b. de deur dicht wil doen. Het was ook een punt dat het naast de toiletpot regelmatig nat is op de grond. Een vraag of de mannen willen gaan zitten tijdens de toiletgang. Mocht er iemand een grote boodschap op het toilet hebben gedaan, dan graag even spuiten met de spuitbus naderhand. Dit vinden de andere gasten prettig.
Bedankt alvast voor jullie medewerking!


Vrijwilligersavond 9 oktober

Het werd rond 18.00 uur een drukte op de zorghoeve, bijna alle vrijwilligers kwamen samen met hun partner voor een gezellig avondje! Gezellig was het dan ook, maar dat kan niet anders met deze mensen die zich een heel jaar inzetten voor de zorghoeve. Cees Söder de voorzitter heeft de avond “geopend” met een praatje en had natuurlijk ook woorden vol lof over onze vrijwilligers! De BBQ werd aangestoken en ieder kon naar hartenlust zijn vlees of visje bakken. Ook waren er heerlijke salades en sausjes. Iedereen heeft heerlijk gesmuld en er was genoeg voor iedereen, zelfs de gasten hebben nog mee kunnen eten ook al was dit op een ander tijdstip!
Als afsluiting van de avond kwam er het beruchte toetje van Maria te voor schijn. Heerlijke bavarois  met ananas, alle schalen waren leeg. Waar kennen wij dit van? Vorig jaar kerst misschien! Maria bedankt!!!!
Op naar volgend jaar dan bestaat de zorghoeve 10 jaar en dat feestje kunnen wij niet zomaar voorbij laten gaan.


 

Een nieuw bord, maar niet om van te eten

Op maandag 28 september werd er een nieuw bord onthuld in de voortuin van de zorghoeve. Op dit bord staan nu ook de partners vermeld waar Ora et Labora mee samenwerkt. Het bord werd gratis geleverd en in de grond geplaatst door PLAN4YOU, een bedrijf dat gespecialiseerd is in reclameborden. Samen met de gasten die op maandag komen hebben de oudste van die dag, Dhr. Gommers en de jongste, Wendy van Kesteren, het bord onthuld. Het zonnetje scheen, dus hopelijk is dat een goede voorbode op de verdere samenwerking met de partners; Thebe, SZZ en Prisma.

Opknapbeurt van de dierenren!

De vrijwilligers van buiten zijn samen met Hein de buitenren aan het opknappen, een grotere vijver en de grond werd opgehoogd. We mochten ook even een stukje van het natuurgebied gebruiken zodat de eenden en de ganzen lekker van het gras kunnen smullen.  Onze grote dierenvriend dhr. Schuurkes mocht de laatste hand leggen aan de nieuwe omheining, dit deed hij vol trots en hij houdt het allemaal goed in de gaten dat het goed gebeurt!

4 september samenwerking met Prisma

Het bestuur van Zorghoeve Ora et Labora heeft een zogenoemde ‘raamovereenkomst van opdracht omtrent WMO-activiteiten ‘ afgesloten met Stichting Prisma uit Waalwijk. Dit was een feestelijke bijeenkomst in kleine kring. De voorzitter van de stichting Ora et Labora deed een woordje en vertelde dat het goed ging met de zorghoeve. We hebben voortgezet wat Marius heeft bedoeld. We zitten vol met vijf dagen per week met 16 gasten. We hebben een moeilijke periode achter de rug. Met steun van de gemeente is de samenwerking met Prisma tot stand gekomen. Daar zijn we erg blij mee. Ook de wethouder Piet Panis was erbij aanwezig. Hij had een harkje en schopje bij zich als cadeautje,. Hij vertelde daarbij als je deze samen gebruikt ontstaat er iets moois. Het gaat groeien en bloeien dat wenste hij de zorghoeve en Prisma toe.

Ook Peter van prisma deed een woordje en bood een mooi schilderij aan. Evelien, een kunstenares van Prisma had zeer kleurrijke uilen geschilderd en wenste ons met de samenwerking veel wijsheid. Natuurlijk werd er op de samenwerking getoost met heerlijke hapjes van de overbuurman erbij!

Groenten uit de tuin

Afgelopen maanden zijn er heel veel groenten uit de moestuin gekomen. Op de Zorghoeve zit de vriezer vol, bij het hotel zit er al van alles in. Dus wat kunnen we dan doen? Inderdaad, dat is de reden waarom er de afgelopen weken regelmatig een ”kraampje” aan straat stond, met daarop allerlei soorten groente. We zijn blij dat we op deze manier groenten hebben kunnen verkopen.

Op deze manier hebben we er nog een zakcentje mee opgehaald, zodat we weer nieuwe zaden kunnen kopen voor volgend jaar.
We hebben al veel gegeten uit de moestuin, namelijk bloemkool, bieten, sla, paprika, komkommer, allerlei boontjes, en nog veel meer. Wie weet wat er allemaal nog meer uit komt. De boerenkool is al goed op weg. Nu is het seizoen begonnen van peren rapen voor de stoofperen, appels rapen voor de verse appelmoes en walnoten. De eerste stoofperen hebben we al op. Hier gaan we met zijn allen weer heerlijk van genieten en wie weet wat we nog kunnen verkopen!

Stickers op de bus

Zoals alle gasten inmiddels hebben gezien, zitten er stickers op onze bussen. We wilden  meer bekendheid geven aan de Zorghoeve en dit kan op een eenvoudige manier. Door middel van reclame op onze bussen. De inwoners van Rijen, Dongen, ’s Gravenmoer, Waspik, Kaatsheuvel, Sprang-Capelle, etc. mogen allemaal weten waarvoor deze bussen, doordeweeks, dagelijks voorbij komen rijden. Hiervoor heeft het bestuur actie ondernomen en stickers besteld. Nu kunnen we nog meer reclame maken en bekendheid geven aan de Zorghoeve. Vandaar dat er op beide bussen 3 stickers zitten.

 Enquête 2015

Beste gasten van de zorgboerderij, wij willen jullie hartelijk danken voor het invullen en teruggeven van de enquêtes. Hierdoor weten we als team weer hoe we het doen en wat eventueel  veranderd moet worden. We zijn er achter dat jullie over het algemeen tevreden zijn over de boerderij, vrijwilligers, de activiteiten, het team, etc. Hier zijn we heel blij mee. Dat is altijd leuk om te lezen. We komen er altijd achter dat er iets nog anders of beter kan. Hier proberen we dan ook mee aan de slag te gaan. We zullen binnenkort weer volop aan de slag gaan met de zorgleefplannen, zodat deze goed up to date gehouden worden. Dat is momenteel een belangrijk punt voor ons. Dus een aantal van jullie kunnen binnenkort een gesprek met de zorgcó verwachten. Mochten er vanuit jullie nog vragen of opmerkingen zijn, dan horen we deze graag. Bedankt voor het invullen!

  Een dag met de trein door het Brabantse land.

Op een schitterende zonnige dag in augustus is door Hennie Meijer een mooie natuurtocht door het Brabantse Landschap geregeld. Daarvoor heeft Hennie de gasten van de zorgboerderij Ora et Labora gestimuleerd voor een financiële bijdrage, zodat de vrijwilligers vrijgehouden konden worden.
De gasten werden allemaal op 11 augustus op de gebruikelijke tijd opgehaald en om 10 uur stond de koffie en thee klaar bij de zorgboerderij. Helaas voor de meesten was er maar 1 kopje koffie of thee, want we moesten al snel  vertrekken. Om 11 uur werden we verwacht bij de groepsaccommodatie “Arbeid – Adelt”. Vandaaruit zouden we met de “Duinexpres” een tocht door een mooi deel van het Brabantse Landschap maken. De expres werd bestuurd door Henk Brouwers, die graag aangesproken werd met gewoon “Henk”. Vanaf het begin tot het einde bleef Henk praten. Nee niet zo maar een verhaal, maar een geweldig uitgebreid verslag van alles wat we onderweg te zien kregen en wat de oorsprong van het één en ander was. Het begon al in De Moer, waar maar ruim 400 mensen wonen en de lagere school nog maar zo’n 40 kinderen telt over de groepen 1 t/m 8. Via Loon op Zand en omzwervingen langs en door de Loonse en Drunense Duinen komen we bij de Brasserie Duinhoeve. Hierbij werden we ook geholpen door de 7-mijls laarzen van de Efteling. Alleen stonden die telkens naar de verkeerde richting. Zij wezen naar de ingang van de Efteling en daar moesten we vandaag nou net niet zijn. Bij de Duinhoeve is voor een lekkere lunch gezorgd bestaande uit een puntzakje friet met een kroket, frikandel of kipnuggets. Natuurlijk was er ook een drankje bij. Nadat iedereen weer voorzien was kon de tocht vervolgen.
Henk bleef ook in dit 2e gedeelte van de tocht weer vertellen over de geschiedenis en de natuur van de streek waar we doorheen reden. Wat hij allemaal vertelde  is te veel om te herhalen, maar het was wel bijzonder interessant en de 41 gasten, vrijwilligers en team bleven over het algemeen sprakeloos en geboeid luisteren naar de smeuïge verhalen van Henk.
Tegen 3 uur kwamen we weer bij de groepsaccommodatie aan en tot ieders verrassing had de vrouw van Henk daar alles klaar gezet en was er een ijscowagen, van het Droomijsje. Iedereen kreeg nog een ijsje van 2 bolletjes of 1 bolletje met slagroom.
Vanwege het mooie weer moest iedereen wel snel  het ijsje opeten, anders moest er nog veel van de grond gelikt worden. De ijsjes smolten in de hand of onder en op de neus.
Al met al was het een bijzonder mooie dag, waarbij ook de zon meegeholpen heeft. Dit is zeker voor  herhaling vatbaar. Mijn dank – en natuurlijk ook de dank van iedereen – gaat uit naar: Hennie, Henk en zijn vrouw en het team van Ora et Labora.
Mijn excuus als ik iemand vergeten ben, maar ik weet zeker dat iedereen volop genoten heeft.

Een verwende vrijwillige chauffeur

Elly en Rikkert Zuiderveld:

Op woensdag 29 juli werden de gasten verrast toen ze op de zorghoeve kwamen. Er waren een man en een vrouw die instrumenten mee hadden gebracht. Degenen die goed keken zagen dat het de van televisie bekende Elly en Rikkert waren! Zij verbleven in het hotel en Maria had gevraagd of ze bij ons op de zorghoeve wilden optreden.
Zo gezegd, zo gedaan.
Elly begon met het zingen van een welkomstlied, wat makkelijk te zingen was.
Hierna zongen ze nog wat andere liedjes waarna ze kleine instrumentjes uitdeelden waaronder een kazoo. Dit instrument  maakt geluid met behulp van je eigen stem. Tot grote hilariteit van de gasten. Ze sloten af met de kaugomballenboom, dit is een liedje dat vrij bekend was vroeger. Hierna werden Elly en Rikkert nog bedankt (met een flesje wijn) en was het tijd om afscheid van ze te nemen. Maar ze hebben beloofd nog een keer terug te komen. In een mailtje dat ze naar het Hotel hadden gestuurd de volgende dag, bedankten ze ook de zorghoeve voor hun gastvrijheid. Wij waren ook zeer vereerd dat ze zijn gekomen en kijken uit naar een  volgende keer.

Zandsculpturen:

Op de zonnige woensdag 22  juli, zijn we met een aantal gasten naar Oosterhout geweest. Daar waren zandsculpturen gemaakt  die met Oosterhout te maken hebben. Zo was er een beeld van Napoleon die door het dorp trok en ervoor zorgde dat Oosterhout zijn stadsrechten kreeg. Er was ook een beeld te zien van de heilige driehoek, die de drie kloosters in Oosterhout uitbeelden: het Catharinadal, de Paulusabdij en de Onze Lieve Vrouwen Abdij. Het speelgoedmuseum en carnaval komen ook aan bod in de sculpturen. Het laatste beeld gaat over het feit dat er in Oosterhout geen treinstation is omdat de “hoge heren” eerst moesten eten en Rijen daardoor eerder bij de verdeling commissie was. Na de beelden te hebben bewonderd kregen de gasten nog een ijsje van een echte ijswinkel.

Het was de moeite waard en de gasten hebben wederom genoten.

Ontruimingsoefening

Op 15 juli hebben we ’s avonds een brand oefening gehad met Wim Faro, commandant bij de brandweer in ’s Gravenmoer.  Hierbij was de vaste staf aanwezig samen met een groot aantal vrijwilligers en personeel van de dagopvang van Thebe. Ook vorig jaar was er zo’n oefening en het geheugen werd weer even getraind. Opvallend was hoeveel de vaste staf onthouden had. Alle belangrijke dingen werden weer op een rijtje gezet. Belangrijk voor de gasten en de vrijwilligers is om te weten dat als de bel op het terras geluid wordt, er een noodsituatie is. Iedereen wordt eerst geëvacueerd uit voorzorg.  De gasten krijgen dan aanwijzingen van het personeel, die ze op moeten volgen. Iedereen kan dan rustig naar de opvangplek buiten de boerderij. Dit is of het terras van het hotel, of de parkeerplaats van SED.     In opdracht van Wim Faro werden een paar verschillende situaties geoefend waarbij flink gelachen werd maar vooral gediscussieerd over wat de beste aanpak was. Het noodplan hangt in de boerderij bij de ingang. Hierin staan de vluchtroutes, wat te doen in verschillende situaties en het telefoonnummer. Ook is er op het prikbord een lijst met de aanwezige gasten zodat we zeker weten dat we allemaal buiten staan. Het geeft een veilig gevoel om te weten dat iedereen is voorbereid op een situatie die we nooit hopen mee te maken. Maar ook daarvoor zijn er  verschillende voorzorg maatregelen getroffen, op de boerderij staan er overal  brandblussers. Na nog wat nagepraat te hebben gingen we weer wat wijzer naar huis.

Bezoek aan Hondenschool Frank de Rooij

Door Alma Kramer

Voor de gasten van Ora et Labora is de aanwezigheid van één of meer honden een vertrouwd gezicht. Zij genieten van de aanwezigheid van Jet de hond van Caroline en soms ook van die van Sjirco de hond van Conny.

Om het mogelijk te maken dat de honden geen ongewenst gedrag vertonen gaan de meeste honden met hun eigenaren naar een Hondenschool. Een fenomeen dat bij de gasten nogal wat vragen en nieuwsgierigheid oproept. Toen bleek dat Sjirco met Conny nog steeds “op les” zit, was dit dan ook een gelegenheid bij uitstek om de gasten van de Zorgboerderij hiermee telaten kennismaken.
En zo togen we met een volle bus met Conny en Sjirco naar de Hondenschool van Frank de Rooij om daar eens mee te maken met hoe dat in zijn werk gaat. Conny had een route uitgekozen met zo min mogelijk hobbels in de weg, opdat wij ongeschonden bij de Hondenschool aan de Kanaaldijk Noord arriveerden.
Sjirco was daar vanzelfsprekend niet de enige hond. We zagen fraaie honden in alle leeftijden deelnemen aan de les. Ook de hond van Frank de Rooij zelf maakte met name op Wendy grote indruk. Zij had nog nooit zo’n grote hond gezien!
Conny deed samen met Sjirco haar best om de door Frank opgegeven instructies zo goed mogelijk tot uitvoering te brengen. Diverse commando’s werden geoefend, zoals liggen, zitten en volgen. Wat is het soms moeilijk voor een hond om rustig te blijven liggen terwijl de baas wegloopt. Sjirco deed de oefeningen prima, alleen het blijven liggen wisselt hij dan maar af met lekker liggen rollebollen in het gras. Dat is helaas niet helemaal de bedoeling, maar vooruit, hij bleef in ieder geval op zijn plek.  Andere honden moesten hierop nog wat meer oefenen.
De gasten keken vanaf het terras toe onder het genot van een kopje koffie en een koek, zo netjes verzorgd door Mary en Vicky. Het was wel een beetje jammer dat de zon verstek liet gaan en door de wind was het ook wel wat koud. De warme koffie en thee warmden ons wel wat op. Gezellig was dat ook Addy en John Danyluk even kwamen kijken nadat zij van ons bezoek aan de Hondenschool hadden gehoord.
Een ware proeve van bekwaamheid voor Sjirco en de andere honden was het terugbrengen van het eigen stokje. Dit stokje was alleen aangeraakt door Conny en niet, zoals de andere stokjes door Frank de instructeur. Sjirco snuffelde zorgvuldig aan alle weggelegde stokjes en haalde feilloos zijn eigen stokje er tussen uit. Bravo voor Sjirco!!!! Daarna mocht hij nog even demonstreren hoe je over een helling loopt en er weer vanaf.
Ook liet Sjirco zien dat een hond door een plastic tunnel kan lopen.
Kortom Sjirco liet zien dat hij samen met Conny al heel wat geleerd heeft en de gasten hebben kunnen zien hoe belangrijk samenwerking is tussen eenhond en zijn baas. Ondanks het koude weer hebben de meeste gasten toch wel genoten van ditbijzondere uitje. Alma heeft nog een aantal foto’s gemaakt van het bezoek.
Dank je wel Frank en Conny en Sjirco voor dit bijzondere uitje.

Open dag 6 juni

Het was een gezellige drukte rondom de zorghoeve en dagbesteding Thebe om de sfeer te komen proeven en om er eens een kijkje te nemen. We hadden marktkramen waar zelf gemaakte spulletjes verkocht werden en plantenbakken en een tafel met mooie zelf gemaakte kaarten. Enkele gasten lieten zien wat ze maakten, Hennie was aan het schilderen, mevr. Kruijf was een klompjeskrans aan het plakken en Johan was mooie harten van puzzelstukjes aan het maken. Omstreeks 11 uur kwam gymvereniging O.N.I een demonstratie geven. De kleutergroep liet een “klompendans” zien en wat gymactiviteiten op de banken. Ze deden erg hun best en hadden het super gedaan. Hierna mochten de ouderen laten zien wat ze op de air tumbling  konden springen van streksprong ,radslag, arabier naar salto tot schroef. Het was spectaculair, dat doen we zomaar niet na! Bedankt dat jullie het aan ons wilden laten zien.

Ook was er van alles te koop voor de inwendige mens,  koffie met zelf gebakken appelcake, soep en broodje beenham. Natuurlijk kon het enveloppenspel niet ontbreken er waren weer mooie prijzen te winnen.

Al deze ingrediënten hebben gezorgd voor een mooie dag.

Josje, Kitty en Bert, Jan en Ria, Toos, Alma, Jolanda, Toon, Ada, Lia, Willy, Riet, Ad , Oranje vereniging,   O.N.I.

Bedankt voor al jullie hulp en inzet!

De jeugdgemeenteraad Dongen op bezoek

Woensdagmiddag  27 mei kwam de jeugdgemeenteraad en samen met keurslagerij Van Strien, bloembinderij John Flora en Kaasland bij ons op bezoek. Samen verzorgden zij een heerlijke  middag voor de gasten van de zorghoeve en Thebe.

Onder de bezielende leiding van Martijn van keurslagerij Marco van Strien werden de heerlijkste hapjes gemaakt. John Flora bracht zijn liefde voor het vak over aan de deelnemers en dat leverde prachtige en kleurrijke bloemstukken op. Mari van de Wetering van Kaasland staat in Dongen bekend om zijn vakkennis en na de workshops vertelde hij boeiend over zijn vak. De deelnemers mochten alles vragen wat in hen opkwam en het thema ‘Jong en Oud’ van deze middag bleek ook op de kazen van toepassing.

Onder muzikale begeleiding van accordeonist Rini Marijnissen werd er geproefd van de heerlijkste kwaliteitskazen.

Na afloop namen de deelnemers hun bloemstuk of doos met quiche en wrap mee naar huis. Deze samenwerking tussen ‘jong en oud’ leverde wederzijds veel genoegen op.

Het was een gezellige middag en iedereen heeft genoten!

Bedankt Jeugdgemeenteraad!

Avondvierdaagse 19 tot 22 mei

Op dinsdag 19 mei was het dan zover, de avondvierdaagse ging van start. Dit jaar zijn er 7 gasten meegelopen, namelijk Mevr. Kruijf, Mevr. van Gorkum, Dhr. de Geus, Dhr. Kimenai, Dhr. de Kok, Dhr. de Jongh en dhr. Jansen. We hebben deze hele week, met de gasten die mee wilden lopen met de avondvierdaagse, ’s avonds op de Zorghoeve gegeten. Op dinsdag gingen dus al niet alle gasten naar huis, maar bleven er al een paar de hele dag. Anderen gasten moesten opgehaald worden, dus de chauffeurs hoefden niet alleen mensen naar huis te brengen, maar konden er ook weer ophalen. Bedankt hiervoor! Dit was weer even wennen, maar is helemaal goed gekomen. ’s Avonds hebben we een lekker eitje op de boterham op. Toen het 18.00 uur was, moesten we snel naar basisschool de Wegwijzer, want dit jaar vertrokken we vanaf deze basisschool. Helaas kwam het er met bakken uit maar hadden de meeste gasten wel een regenjas of paraplu bij zich. Wij zijn even binnen gaan schuilen en iets later vertrokken dan de bedoeling was. Maar dit had zo zijn voordelen, want we hebben de hele avondvierdaagse geen druppel regen meer gehad! Op dinsdag hebben we een flinke ronde gelopen. We zijn zelfs nog langs de zorgboerderij gekomen. Het ging de gasten goed af, want we hebben allemaal met een lach op ons gezicht de finish gehaald. Op woensdag begonnen we met een lekkere tosti. Hier hielden alle gasten ook van. En weer rond 18.00 uur naar de Wegwijzer toe.  Alle wandelschoenen weer aan en gaan maar weer. Aan het einde van deze wandeling hebben we nog bij Conny een kopje koffie/thee op met een appeltaartje. Kortom, Conny heeft goed voor ons gezorgd. Dat ging erbij ons allemaal wel in. Op donderdag hebben we op de boerderij een lekker broodje hamburger op. We kregen de smaak te pakken en waren op tijd bij de Wegwijzer om te vertrekken. Weer een lekkere ronde door ’s Gravenmoer gelopen. Al deze avonden hebben we onderweg een lekkere peer gekregen. Dat deed ons goed. En bij terugkomst op school ook nog een lekkernij of zakje chips. Toen nog de laatste avond. Deze avond konden we later vertrekken, zodat alle wandelaars ongeveer tegelijk bij sportpark het Wiel aan moesten komen. Dit kwam voor ons goed uit, want vandaar konden we vanaf de boerderij vertrekken. Weer een lekkere ronde gelopen en tussendoor nog een ijsje op. Eenmaal aangekomen bij Sportpark het Wiel was het wachten op alle wandelaars en de muziek. Ook kregen we hier allemaal een ballon met een kaartje eraan, want de avondvierdaagse bestond dit jaar 40 jaar. Om deze reden hebben we ballonnen opgelaten. Dit zag er heel mooi en fleurig uit toen deze de lucht in gingen. Hopelijk winnen we er nog iets mee, maar dat horen we dan vanzelf wel. Toen de ballonnen opgelaten waren, zijn we achter de muziek aan, terug naar de basisschool de Wegwijzer gelopen. En hier kregen we allemaal onze medaille opgespeld. Hierna hebben we op de Zorghoeve nog iets gedronken met de wandelaars en de familie van de gasten. Alle avonden hebben we er als team voor gezorgd dat de gasten weer netjes naar huis zijn gebracht, en zo ook de laatste avond.   Kortom, weer een geslaagde avondvierdaagse!

Pannenkoeken!

Op vrijdag 15 mei zijn er 4 jonge meiden naar de zorghoeve gekomen om pannenkoeken te bakken. Zij volgen de opleiding tot verpleegkundigen en hadden een opdracht van school gekregen die ze bij ons wilden uitvoeren. In de ochtend kwamen de meiden al naar de zorghoeve en hadden overal aan gedacht van spatel tot kookplaatjes maar ook appels en spek om de pannenkoeken nog lekkerder te maken. Na een korte kennismaking en de koffie gingen de dames aan de slag. In eerste instantie lukte het niet al te best en leek het erop of ze in tijdnood zouden komen. Maar gelukkig kregen ze het te pakken en rond half één was het ze gelukt om ongeveer 80 pannenkoeken te bakken. Voor alle gasten was er een naturel pannenkoek, één met spek- en een appelpannenkoek. Na genoten te hebben van de pannenkoeken was er ook nog een heerlijke verse fruitsalade. ’s Middags hielpen ze nog met de afwas, speelden ze rummikub mee en hielden ze een praatje met de gasten. De gasten en de meiden Cherylle, Gitte, Iris en Marissa kunnen terug kijken op een lekkere geslaagde dag.

VV Dongen op bezoek bij Ora

Vrijdag 8 mei was het dan zover, Voetbal Vereniging Dongen kwam op bezoek bij Ora et Labora. Tijdens de koffie waren er al leden van de voetbalclub. We begonnen de dag met een kopje koffie en een zelfgemaakte cake en een openingswoord door Caroline. Na de koffie werd er van alles gedaan. Er zijn er van de voetbal met dhr. Schuurkes meegegaan naar de kippen. Die wilde hij wel even laten zien en natuurlijk ook laten zien wat hij allemaal welniet doet, dus de kippen eten geven, eieren rapen, etc. Ook hebben we een rondleiding gegeven over de Zorghoeve. Ze hebben alle ruimtes gezien, zelfs bij Thebe zijn we binnen gelopen, want hier zaten ook bekenden. De moestuin lieten we zien, zodat ze kunnen zien dat we regelmatig groente uit eigen tuin eten. Na de rondleiding hebben we onze creatieve kant laten zien, want er moest ook nog geverfd worden. Hier hebben de gasten, maar ook de dames van de voetbal aan meegeholpen. Wat het precies moest worden, konden we niet zeggen, want dat was nog een verrassing.
Tussen de middag even de warme maaltijd nuttigen. Gezellig dat er nog 2 leden van de voetbal mee bleven eten, zodat ze ook van de soep konden proeven. Na het eten hadden de gasten niet veel tijd om te rusten, want toen stond de volgende groep van VV Dongen al op stoep. Dit keer met spelers uit het tweede, de trainer en de voorzitster. Ook bij deze groep hebben we eerst een welkomstwoordje gedaan. De gasten hebben we ook weer over de boerderij laten vertellen. Daarna weer een rondleiding verzorgd. Omdat het ’s middags heerlijk weer was, zijn we de hele middag buiten geweest. Terwijl ze van de voetbal bezig waren met de rondleiding waren wij met een aantal gasten gaan jeu de boulen. Na de rondleiding hebben ze van VV Dongen meegedaan met jeu de boules. Maar of ze ook gewonnen hebben van onze gasten? Dat laten we maar in het midden.
Hierna nog lekker een kopje koffie gedronken. Op het einde van middag kregen we nog een cheque van de voetbal vereniging. Dit was namens Dongen Steunt. Sinds een aantal jaar heeft de voetbal Vereniging Dongen deze actie.
Wij zijn zeer blij met deze cheque!
Aangezien wij de ochtend bezig zijn geweest met het verven, hadden we nog een kleinigheidje voor de voetbal en ook één voor Ora. We hebben twee keer hetzelfde schilderij gemaakt, zodat wij beiden dit schilderij een mooi plekje kunnen geven. De voetbal in de kantine en wij op de boerderij.

 

Bezoekje aan het paardenopfok bedrijf bij Piet

Woensdag 29 april zijn we met bijna heel de groep in de bus en auto gestapt en richting de Vaartweg gereden. Daar moesten we zijn om ons tussen de paarden te begeven. We kregen eerst een uitleg van Piet. Hij heeft een stal met 1 jarige,  2 jarige en 3 jarige paarden, bij elke stal is ook een gedeelte waar de paarden naar buiten kunnen zodat ze hun lichaamsbeweging kunnen hebben. De paarden worden nauwkeurig in de gaten gehouden en de dierenarts komt regelmatig langs want bij elk paard moet gekeken worden of ze geen afwijkingen hebben er worden zelfs röntgenfoto gemaakt. Voor zieke dieren heeft Piet een aparte kleine stal maar het liefst zijn de paarden met meerderen. De eigenaren van de paarden mogen er de eerste drie jaar niet veel mee doen. Ze zijn dan nog niet volgroeid en ze mogen er ook nog niet op rijden. Vandaar dat ze die dan bij Piet brengen. Die zorgt voor hen en ze leven daar in een groep/ kudde. ’s  Zomers staan ze in de wei. Na drie jaar gaan ze terug naar de eigenaren of worden verkocht. Piet heeft ook een demonstratie gegeven hoe hij het stro in de stallen doet. Heel wat handiger als dat het vroeger ging met kruiwagen en riek.  De paarden waren wel nieuwsgierig en kwamen algauw kijken of er wat te halen viel! De gasten hebben ze verwend met knuffelen en daar genoten ze beiden van!
Piet bedankt dat we een kijkje mochten nemen in je bedrijf en we komen zeker nog een keertje terug!

Een lintje voor Bouke Derks

Het heeft onze Koninklijke majesteit behaagd om onze vrijwilliger Bouke te eren met een lintje.
Op zaterdag 25 april vond dit heugelijke feit plaats. Op een veldje in Dongen, waar op dat moment een speeltuintje werd geopend, werd Bouke overvallen. Hij wist al dat hij een lintje zou krijgen, want de dag ervoor had zijn broer er ook al één gehad en hebben ze het hem al verteld. Wanneer dat het uitgereikt zou worden wist Bouke echter nog niet. De genodigden, die voor hem mede een aanvraag hadden gedaan en familie, verzamelden zich op een parkeerplaats op het Rembrandtplein in Dongen. Vandaar liepen ze samen naar het speeltuintje dat geopend werd. Bouke was hier al aanwezig omdat hij zich voor dat speeltuintje ook in had gezet. Toen Bouke in de gaten kreeg dat die delegatie voor hem kwam, schoot hij vol van emotie. De burgemeester verwelkomde iedereen en begon te vertellen waarom dat Bouke het lintje verdiend. Hij zet zich voor heel veel organisaties in, de voetbalclub VV Dongen, de Zonnebloem, de buurt waarin hij woont en natuurlijk ook voor onze zorghoeve Ora et Labora. Op dinsdag 29 april hebben we dit samen met Bouke nog op de zorghoeve gevierd.
Bouke we zijn trots op je en vinden het lintje dan ook meer als verdiend!

Pasen op zorghoeve Ora et Labora

Zoals ieder jaar hebben we ook dit jaar aandacht besteed aan Pasen. En wel op donderdag 2 en vrijdag 3 april.
De dag begon natuurlijk met een lekker bakske met een paaskoekje en paaseitjes. Na de koffie hoefden er deze keer niet voor de warme maaltijd gezorgd te worden omdat de gasten een paasbrunch aangeboden kregen. Omdat er tijd over was, konden de gasten een ei verven, helpen met het verzorgen van de bloemen, een spel spelen of even naar buiten gaan. De paasbrunch was wel het hoogtepunt van de dag. De brunch werd begonnen met een goed gevulde groentesoep. De ene dag was er een hartige taart en de andere dag was er een pasteitje. Naast deze warme gerechten waren er ook verschillende broodjes, eigengemaakte eiersalade en verschillende vleeswaren en kaas die de gasten konden nuttigen. Tijdens de brunch werd het gelovige aspect ook zeker niet vergeten. Er werd een verhaal voorgelezen van een dominee die de kijk op de paashaas vertelde. Hierna was er bij iedereen gelukkig nog plaats voor een speciaal paastoetje (met advocaat).Na het rusten, wat deze keer wat korter was dan anders, werd er nog een spel gespeeld wat speciaal voor Pasen was gemaakt. Alleen op vrijdag hadden ze zo lang gezellig nagetafeld en bleven ze daarna ook lekker doorpraten dat er van het spel niets meer terecht kwam. Dat mocht de pret zeker niet drukken, want gezelligheid met elkaar staat toch hoog in het vaandel. Toen iedereen weer naar huis ging kregen ze allemaal een klein vaasje mee met wat groen en een narcis erin. We kunnen weer terugkijken op een mooi paasfeest.

18 maart NL doet

Rond half 11 kwamen de “hulptroepen” van Basisschool de Noorderpoort het erf op. In drie groepjes gingen de kinderen aan het werk. Eén groepje ging naar onze buren de dagbesteding Thebe om daar met de cliënten spelletjes te doen. Toon en Hein namen een groepje onder hun hoede en gingen in de tuin aan de slag. De dieren werden gevoerd en de viooltjes geplant in onze nieuwe manden zodat de zorghoeve weer opfleurde en een voorjaarsuiterlijk kreeg.
Ook werden er boontjes geplant in potjes zodat wij van de zomer weer heerlijk de groente uit de tuin kunnen halen. Een groepje is binnen bij Ora aan de slag gegaan, daar hebben we woord bingo gespeeld met allemaal woorden die met de zorghoeve te maken hadden. Natuurlijk had iedereen prijs! De ochtend vloog om en het was genieten met jong en oud samen! Kinderen van de Noorderpoort heel erg bedankt!

Bezoek aan de expositie in de Geubel

Op vrijdagmiddag 20 maart hebben enkele gasten een bezoek gebracht aan de expositie, in de Geubel. De expositie stond in het teken van: werkstukken gemaakt door inwoners van ’s Gravenmoer. Het waren allemaal amateur hobbyisten die hun werkstukken tentoonstelden. Er was een grote variatie en het was een prachtige expositie. Er waren verschillende vormen van fotografie op aluminium en op hout maar ook verschillende foto’s over elkaar. Er werden prachtige technieken gebruikt. Schilderen van landschappen , vogels, tijgers, modern abstract, een prachtige diversiteit. Kantklossen met 120 klosjes prachtig. Kleurrijke kussens en poppen, gemaakt van stof en wollen dekens. Boetseren en houtbewerking in vele vormen. Een poppenhuis nagemaakt hoe zijn oma vroeger woonde. De gasten keken hun ogen uit en hebben erg genoten, vooral Johan had veel belangstelling voor het schilderen met acryl verf. Hij wil dit uit gaan proberen, misschien dat hij nog beroemd gaat worden. De gasten vonden het een mooie expositie.
Josje ,Jolanda en Toos hebben de gasten begeleid, fijn dat jullie dit wilden doen, heel erg bedankt!

Voetbal Vereniging Dongen

De sponsoren van V.V .Dongen hebben een jaarlijks terug- kerend initiatief dat heet “Dongen steunt” Hierbij wordt een deel van de sponsorgelden aan een goed doel geschonken. Nu was de keuze op Zorghoeve Ora et Labora gevallen. Ondertussen hebben we contact gehad en overlegd hoe we dit in het vat gaan gieten.
Op woensdag 11 maart waren we ’s middags uitgenodigd bij VV Dongen.  Deze keer gingen wij bij de voetbalclub op bezoek. We waren om 14.00u welkom en hebben eerst met zijn allen een kopje koffie/thee gedronken. Hier werd al een welkomstwoordje gedaan door Angela de voorzitster van de voetbalclub. Ook waren er enkele jeugdspelers aanwezig. Na de koffie hebben we een rondleiding gehad. De kantine hadden we al gezien, maar daar aan zit een ruimte voor de sponsors. Deze hebben hun eigen cafeetje. Door naar de bestuurskamer en daarna het andere gebouw. Hier bevinden zich 12 kleedkamers, ruimte voor de fysio en aparte kamers voor de scheidsrechters. Kortom een gebouw met een lange gang en veel deuren. Door de speciale entree gingen we door naar het hoofdveld.
Hier mochten we een balletje trappen. Het was heerlijk weer, dus daar hebben we dan ook allemaal van genoten. We konden proberen om de bal door het gat te schieten van de 5 of de 10 punten. Af en toe was dit toch gelukt. Was het niet door ons, dan wel door de jeugdspelers. Toen weer terug naar de kantine, want hier stonden nog allerlei spellen voor ons klaar. Denk hierbij aan een tafelvoetbal, een gewone sjoelbak, een rolsjoelbak en een dartbord. Onder het genot van een glaasje fris hebben we ons hier nog uitstekend vermaakt. Je kon doen waar je zin in had en zo heeft iedereen zich prima vermaakt. Bij deze willen we VV Dongen nogmaals bedanken voor de fantastische middag , de gasten hebben genoten!. Op vrijdag 8 mei zijn ze bij ons uitgenodigd en dan gaan we er ook weer een gezellige middag van maken!

Internationale vrouwendag:

Op zondag 8 maart werd op vele plekken in de wereld de internationale vrouwendag gevierd.

Maar wat heeft dit met zorghoeve Ora et Labora te maken? Op die bewuste zondag waren we uitgenodigd om in het Schouw in Dongen de zorghoeve onder de aandacht te brengen van de internationale vrouwen die op die dag naar het Schouw kwamen om daar deze dag te vieren. We hadden een tafel ingericht waarop verschillende kanten van de zorghoeve werden belicht.
De doelstelling was om eventueel nieuwe gasten of vrijwilligers voor de zorghoeve aan te werven. Of dit gelukt is weten we op dit moment nog niet. Er zijn verschillende vrouwen naar onze tafel komen kijken en zij hebben informatie gekregen, waarbij we hopen dat dit tot meer dan alleen dat gesprekje zal leiden.
Het was een bijzondere middag waarin ook wij kennis hebben gemaakt met andere culturen in onze samenleving en wie weet wat dat eventueel in de toekomst nog zal brengen.

Woensdag 18 maart

NL DOET  is de nationale vrijwilligerdag en is een initiatief van het Oranje Fonds.

Ieder jaar worden deze 2 dagen georganiseerd om het vrijwilligerswerk in Nederland verder te promoten en mensen te wijzen op het belang van vrijwilligerswerk. Ook de Basisschool Noorderpoort uit Dongen sluiten aan bij deze landelijke actie en willen hun steentje bijdragen  door ” een klus ”  te doen bij een organisatie. De school heeft contact met ons gezocht en komen op woensdag 18 maart met een groep kinderen naar de zorghoeve om te helpen in de tuin of om gezellig een spelletje te komen spelen.

Voetbal Vereniging Dongen

De sponsoren van V.V .Dongen hebben een jaarlijks terug kerend initiatief dat heet “Dongen steunt” Hierbij wordt een deel van de sponsorgelden aan een goed doel geschonken. Nu was de keuze op Zorghoeve Ora et Labora gevallen. Ondertussen hebben we contact gehad en overlegd hoe we dit in het vat gaan gieten. De gasten van de zorghoeve zijn 11 maart uitgenodigd voor een gezellige middag bij de V.V. Dongen omgekeerd gebeurt dat ook en komt de voetbal ook een dag bij de zorghoeve op bezoek. In het volgende zorg-boerke  leest u hier meer over.

Dinsdag 17 februari

De dag begon al feestelijk want we hadden gebak bij te koffie er waren twee  jarige. Ook het menu was feestelijk want op de zorghoeve rook het na de koffie al heerlijk naar pannenkoeken. Het was weer lang geleden dus iedereen heeft gesmuld!

Om 14.00 uur kwamen onze buren naar Ora. Dagverzorging  Thebe. Zij hadden een muzikant geregeld en het leek ons allemaal wel leuk om hier samen van te genieten. Zo konden de beide groepen ook eens kennis maken met elkaar. We hadden samen een gezellige muziek middag. Jan Caron kwam met zijn accordeon  muziek maken. We hebben met elkaar oud Hollandse liedjes gezongen en er werd zelfs een dansje gemaakt. Bij een gezellig middag hoort ook een advocaatje met slagroom en de mannen gingen zelfs aan de boerenjongens (of waren het boerenmeisjes). Iedereen liet het zich goed smaken en ook van de heerlijke hapjes die de buren hadden mee genomen werd flink genoten.

Vrijwilligersnominatie tijdens de nieuwjaarsreceptie

Op Maandag 5 januari waren wij als zorghoeve en onze vrijwilligers uitgenodigd op het gemeentehuis in Dongen.
De reden hiervoor was dat onze vrijwilligersgroep genomineerd was als vrijwilligers van het jaar. Om acht uur werden we welkom geheten door de burgemeester van Dongen, Dhr. Driessen. Hij hield een praatje over hoe Dongen het afgelopen jaar bezig is geweest.  Hierna werd een film vertoond die een beeld schetste van Dongen in 2014. We werden goed voorzien van een hapje en een drankje en hierna begon de prijsuitreiking van de vrijwilliger van het jaar. In de beide categorieën, individueel en groep, waren drie genomineerden. In onze categorie, waren genomineerd; de timmergroep van de Volckaert, de vrijwilligers van Parkplezier Dongen en onze vrijwilligers. Helaas ging parkplezier Dongen er met de prijs vandoor.
Wel kregen onze vrijwilligers, die vertegenwoordigd waren op het podium door Jan Vereggen, Jolanda van Horen en Frans Nijssen, een bos bloemen en een oorkonde.
Al met al was het een leuke avond en hadden wij als team, het onze vrijwilligers het meest gegund, om zo te laten weten dat wij hun erg op prijs stellen en hun heel dankbaar zijn voor hun inzet bij ons op de Zorghoeve.
Dus bij deze:  ALLEMAAL HARTELIJK BEDANKT!   

Toast op het nieuwe jaar

Op 2 januari hebben we met de gasten een toast uitgebracht op 2015. We hopen dat het een heel goed en gezellig jaar mag worden bij Ora et Labora. Daar gaan we met zijn allen voor!

De gasten hadden ook goede voornemens zoals: op het gewicht letten en wat kilo’s eraf (maar ze weten niet of het er dit jaar van komt). We proberen ook gezond te blijven en we blijven met elkaar plezier maken en lachen. Ook waren er gasten die het maar laten gebeuren en op zich af laten komen.

Al met al we zijn het nieuwe jaar begonnen!Copyright 2013-2021 Ora et Labora | Website door Logo4Life